Fantastiske muligheter med GPS

Fantastiske muligheter med GPS

GPS er på ingen måte en ny teknologi. Den aller første satellitten i GPS-systemet ble sendt ut i verdensrommet allerede i 1978. Det har selvfølgelig skjedd svært mye med systemet siden da, og i dag finnes det dessuten konkurrerende systemer som russiske Glonass. Mange tenker kanskje også at GPS er en lite spennende teknologi, der det ikke skjer særlig mye utvikling.

Spennende bruksområder for GPS

De aller fleste har en GPS i bilen, ofte innebygget, og dessuten har selvfølgelig alle mobiler innebygget GPS. Likevel finnes det mange mye mer spennende produkter basert på denne teknologien:

  • Klokker til barn med innebygget GPS. For barn som ikke er klare for en mobiltelefon, kan en klokke være et alternativ. Uansett om du bruker et bra deksel, kan for eksempel en iPhone XR i hendene på et barn bli en dyr historie. Med en klokke med GPS og telefon, kan du både kommunisere med barnet og følge med på posisjon og bevegelser.
  • Du kan spore katten din med en GPS festet til halsbåndet. Dette kan gi katteeiere en ekstra sikkerhet, i tillegg til en morsom oversikt over hvor katten beveger seg. De mer avanserte modellene har til og med innebygget telefon, slik at det er mulig å snakke med katten.
  • De aller fleste telefoner har som nevnt innebygget GPS. Det finnes mange spennende tjenester som kan utnytte denne eksisterende GPS-tjenesten, til for eksempel å dele posisjonen med andre medlemmer i familien. Det finnes ulike plattformer for dette på til både Android og iPhone, og med litt samarbeid innad i familien er det mulig å sette opp en bra oversikt over hvor de ulike familiemedlemmene er til enhver tid.

Begrensninger og svakheter med GPS

GPS er langt fra et perfekt system, og det er overraskende enkelt å jamme signalene. Å jamme betyr helt enkelt å forstyrre kommunikasjonen, slik at enheter som er avhengige av GPS enten slutter å fungere eller gir unøyaktige data. Dette er ikke noen ny utfordring, men det er viktig å være klar over det, når vi nå kan finne GPS i nesten alt rundt oss.

For Norges del har Russlands jammet GPS-signaleri stor skala. Dette påvirker ikke bare militære systemer på norsk side, men vil også kunne påvirke sivile systemer. Det kan i noen tilfeller være svært kritisk, som med fly og navigasjon, men også for privatpersoner kan det påvirke brukere i noen områder.

En annen utfordring i forhold til jamming, er privatpersoner som jammer GPS med mindre jammere. Det kan for eksempel handle om lastebilsjåfører som vil jamme arbeidsgivers flåtestyringssystem, slik at det ikke er mulig å se hvor bilen er. Slike jammere har relativt begrenset rekkevidde, men det er likevel oppdaget flere tilfeller av forstyrrelser.