Kunstig intelligens tar over verden

Kunstig intelligens tar over verden

Singularitet på vei?

Kunstig intelligens er et begrep som stammer fra 50-tallet. Den gang da var det egentlig bare et konsept som bygde av Aristoteles sine filosofiske betraktninger om hvordan en type maskin ville kunne ha menneskelige egenskaper, men på en mye sterkere måte. I dag har vi fulgt Moore’s Law, og teknologien, med kunstig intelligens i sentrum, har økt i en eksponensiell takt. Faktisk har kunstig intelligens kommet så langt i dagens samfunn at vi ikke engang vet hvor vi er på skalaen. Det har for mange vært skremmende, og enkelte mener at vi har passert nivået allerede der kunstig intelligens er mer mektig enn alle menneskehjerner til sammen – konseptet som er kjent som singularitet.

Kunstig intelligens sin ferd

De første tegnene på hvor sterk kunstig intelligens er kom på 90-tallet da computeren Deep Blue slo verdensmester Garry Kasparov i sjakk. Den gang var dette helt uhørt. I dag er computerne i en helt egen klasse, og det er nærmest umulig for et menneske å vinne mot den. Selv vår beste spiller, Magnus Carlsen, har ikke en sjanse mot de beste computerne i verden. Dette handler ikke bare om rå computerkraft som regner raskere enn mennesker, men også om hvor gode computere som driftes av kunstig intelligens er på å se konsepter og forstå sammenhenger.

Basert på våre hjerner

Det er nettopp dette som er så unikt med kunstig intelligens. Selv om computerne ikke kjøper kaffe på kafe, sikler etter klær fra trendly.no eller gjør noen andre menneskelige ting, så er faktisk disse algoritmene basert på våre hjerner. Vår hjerne som kan virke så ufattelig begrenset er malen disse maskinene følger for å oppnå sine ekstreme resultater med andre ord. Det er derimot også noe ekstremt skremmende med dette. Mennesker har en rekke egenskaper som ikke er ønskelig i individer med makt, og det har vi sett gjentatte eksempler på. Når de feil menneskene får makten, så går det generelt ganske så galt.

En spennende reise

Utfordringene står på rekke og rad, men det gjør også mulighetene. Mens teknologien nå er på et punkt hvor den utvikler seg raskere enn lovene, så får vi simpelthen ikke satt noen form for reguleringer på bruk av enkelte teknologier. Dette reiser opp noen helt ekstremt interessante spørsmålstegn i henhold til etikk. Når de rike får hendene sine på kunstig intelligens vil de kunne utnytte den på en måte som bare gjør de enda rikere, mens vi vanlige mennesker blir sittende på sidelinjen. Problemstillingen av at den kunstige intelligensen kan se oss mennesker som helt unødvendige er også en realitet som kan inntreffe. Blant annet Elon Musk har advart mot dette. Teknologien er i det hele tatt veldig ny og skremmende. Mens den dog vokser med rekordfart, så er det ikke stort vi får gjort med den. Du som forbruker kan bare nyte den og håpe på det beste!