Gadgets for et smartere hjem

Gadgets for et smartere hjem

Livet til moderne mennesker er totalt omsluttet av elektroniske og teknologiske enheter, fra den stumme summingen av kjøleskapet, til putringen av kaffetrakteren, til flatskjerm-TV-er, smarttelefoner og nettbrett. Elektronikk er overalt i det moderne hjemmet. Det gir nye muligheter for å underholde oss, samt å forenkle våre liv. Automatisk vanning og termostater er noen eksempler på hvordan elektronikk hjelper oss å spare både tid og penger, samt er med på å sikre et mer bærekraftig samfunn.

Det krever imidlertid også stadig mer for alle disse enhetene til å fungere optimalt. Nå trenger plutselig både TV-en og kjøleskapet WiFi-dekning, noe man kanskje ikke hadde i tankene da ruteren ble montert for noen år siden. Vi skal her se på noen gadgets som kan hjelpe de fleste med å få mest mulig utbytte av ny teknologi.

Hjemmeovervåking

Et system som oppdager potensielle inntrengere i hjemmet er noe som blir stadig mer vanlig i Norge og resten av verden. Det er en av de mest opplagte smart-hjem-enhetene, som har en svært høy nytteverdi, både praktisk og sikkerhetsmessig. De fleste systemene leveres med HD-videokameraer, mikrofoner, bevegelsesdetektorer og en temperatur- og fuktighetssensor. De gir øyeblikkelig signaler og tilbakemelding når noe utover det vanlige skjer, når du er borte fra hjemmet. Man vil typsik få et varsel på telefonen, og kan velge å se video av ulike soner, eller sjekke lyd- og temperaturdata. Videre kan man typisk velge å foreta ulike handlinger, basert på den informasjonen man blir presentert med. Er det en tyv som prøver å bryte seg inn, kan man utløse alarmen, og tilkalle politiet. Er det noen man kjenner kan man slippe de inn. Mange hjemmeovervåkningssystemer kan også oppdage branner og vannlekkasje.

Kan gi gjennombrudd Netthandel

Særlig stor nytteeffekt kan denne løsningen ha for de som handler mye på nettet. Her kan man velge å slippe speditøren inn, og han kan sette fra seg de bestilte varene både trygt og tørt innendørs. Ved hjelp av videokameraer kan man også kontrollere at speditøren bare gjør det han skal når han er inne i huset. Så snart han har dratt, kan man så låse døra igjen. Eksperter på netthandel spår at slike løsninger vil bli revolusjonen for netthandel i Norge.

smart-termostat

Temperaturkontroll i hjemmet ditt er en nødvendighet, og smarte enheter lar deg kontrollere temperaturen fra hvor som helst i verden ved hjelp av smarttelefonen. Disse enhetene kan også lære dine temperaturpreferanser basert på din oppførsel, og justere termostaten deretter. Det kan dermed være en god investering, som betaler seg tilbake mange ganger via lavere strømregninger. Det gir også økt komfort, og hindrer at man må gå rundt i en parajumper jakke i stua hele vinteren.

Smarte vanningsanlegg

Smarte vanningsanlegg har en kontroller og kan automatisk regulere vannbruken basert på ulike parametere. Systemet lar brukeren skru av og på vanning fra hvor som helst i verden, og gir også mulighet for å forhåndsdefinere tidsplaner for vanning. Enkelte systemer har også wifi, og kan benytte værmeldinger som hentes fra internett til å automatisk tilpasse vanningen. Mange modeller kommer også med regnsensor, og skrur selvsagt av vanningen når det regner.