Verdens tre største elektronikkselskaper

Verdens tre største elektronikkselskaper

Elektronikkselskaper er blitt en stadig viktigere del av økonomien og verdiskapingen i mange land, i takt med industrialiseringen, og senere automatiseringen og digitaliseringen. Økonomisk vekst, sammen med befolkningsvekst trekker i samme retningen, ved at stadig flere mennesker går fra fattigdom og inn i forbrukersamfunnet.

Man skal ikke undervurdere verdien og symbolikken en TV har hatt, og den verdien og symbolikken en mobiltelefon representerer i dag. I mange framvoksende markeder hopper man rett og slett hoppet bukk over den teknologiske utviklingen vi i industrilandene har vært gjennom, for å gå rett på mobile løsninger med apper og sanntid, inn i en Internett-drevet, digital hverdag.

Sentralt i den digitale hverdagen står elektronikk. Hardware er kroppen til softwarens sjel, og blir stadig mer kompakt og mer designorientert. Selskaper som klarer å levere på både anvendelighet og design blir vinnerne.

I det følgende kan du lese hvem disse vinnerne er, i vår oversikt over verdens tre største elektronikkselskaper:

Apple Inc.

Ikke overraskende kanskje – Apple Inc topper listen over verdens største elektronikkselskaper. De er forøvrig også regnet som verdens mest verdifulle merkevare.

Selskapet, som ble grunnlagt i en garasje i Palo Altso, California, har holdt det gående siden 1976. Blant grunnleggerne, den for noen kanskje mindre kjente Steve Wozniak, den veldig kjente og sagnomsuste Steve Jobs, samt Ron Wayne, er det kun Wozniak som har noe med selskapet å gjøre i dag, etter at Jobs døde i 2011. Wayne, på sin side, solgte sin aksjepost på 10% i elektronikkselskapet allerede i 1976, for $800. I dag er slekspaet verdt $77 milliarder… Snakk om dårlig deal!

Samsung

Grunnlagt i 1938 av Lee Byung-chull med nudler som kjernevirksomhet, har Samsung gått fra å være en lokal bedrift i Daego, Sør-Korea, til å bli en verdensledende aktør innen elektronikk. Siden Korea-krigen har selskapet, som i dag har hovedkvarter i Seoul, vært en trendsetter og en banebrytende aktør innen for televisjon, mobilteknologi og annen lyd- og bildeteknologi.

Microsoft

En erkerival av Apple (i alle fall fra Steve Job’s perspektiv) – Microsoft regnes som verdens tredje største elektronikkselskap. Selskapet ble grunnlagt av Bill Gates, og har hovedkvarter i Redmond, Seattle. Selskapet har en årlig omsetning på vel 93 milliarder amerikanske dollar.

Det klart største produktet deres er og har vært Windows – operativsystemet for PC. Selv om de prøver å komme seg inn på smarttelefonmarkedet, går det trådt, med en markedsandel på OS på bare 2%.